Herman Teerhöfer heeft 74 overlevenden van Auschwitz – in de leeftijd van 81 tot 97 jaar – geïnterviewd in Nederland, België, Duitsland en Israël.
Dit alles in de afgelopen zeven jaar.

In een lezing doet hij verslag van de interviews.
Hij gaat hierbij in op de vraag waaruit mensen kracht putten in dergelijke extreme omstandigheden en geeft antwoord op de vraag hoe deze mensen zijn omgegaan met hun traumatische ervaringen en zin gegeven hebben aan hun verdere leven.

Aan de hand van korte interviewfragmenten – via de beamer – met overlevenden, licht hij toe hoe zij zich geestelijk staande hielden in Auschwitz en in verschillende andere kampen, balancerend tussen hoop en vrees.

De unieke getuigenissen – sommigen hebben Anne Frank meegemaakt in Westerbork en Auschwitz – zijn voorbeelden van het zoeken naar krachtbronnen om weerstand te bieden aan lijden en zinverlies. Ze vormen ook een appèl tegen discriminatie en voor meer tolerantie.

Herman Teerhöfer (1975) is als geestelijk verzorger en theoloog werkzaam in drie verpleeghuizen en in de palliatieve zorg in Tilburg. Zowel professioneel als privé is hij zeer begaan met de vraag hoe mensen zin geven en waar mensen kracht uit putten, met name onder moeilijke omstandigheden.
Hij heeft pastoraaltheologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Zijn aandachtsgebieden zijn: geestelijke zorg aan ouderen, palliatieve zorg, levensverhalen, in het bijzonder levensverhalen van Auschwitz – overlevenden.

Plaats: Kerk
Aanvang: 20.00 uur

Donderdag 21 maart – Leven met en na Auschwitz