Fam. Almajaresh kreeg tijdelijk onderdak in B&B ‘Het Oude Veerhuys’ van Dick en Margriet Verbeek. Het gezin komt uit Syrië en heeft de verschrikkingen van de oorlog die daar heerst, van dichtbij meegemaakt. Het huis werd stukgeschoten, hun leven werd verwoest. Op hun vlucht, weg uit dit land, zijn ze ‘bij toeval’ hier terecht gekomen. Als jeugd van U2 wilden we – als het mocht – hen welkom heten. In een voorbereidend gesprek, onder elkaar, spraken we over de impact die het heeft … vluchteling te – moeten – zijn, alles achter te laten, niets meer te hebben, je familie niet meer te kunnen zien … We bedachten vragen die we aan het gezin zouden kunnen stellen en enkele weken later zouden we dan kennis maken. Zo gebeurde. We stelden ons voor, we kregen Syrische lekkernijen die anders bij het Suikerfeest worden gegeten, vader Yasser vertelde over zijn vlucht in een bootje over de zee, hoe voor zijn ogen mensen verdronken: het was doodstil. Zulke ervaringen delen, ze horen … je kunt eigenlijk niet goed vertellen wat dat met je doet. De kinderen van het gezin vertelden hoe het voor hen was hier te zijn, over hun lesprogramma dat ze gingen volgen (in Tiel op de internationale schakelklas, en op de Lingelaar in Beesd).

In de kerstnachtviering was het hele gezin aanwezig in de kerk. Moeder Amal bedankte voor de opvang, ze bood ds. Jitse rozen aan, bedoeld voor de hele gemeente.

Het applaus daarna … zo intens… zo langdurig: het was heel ontroerend. Familie Almajaresh kreeg na verloop van tijd een woning toegewezen in Geldermalsen: dank dat we jullie mochten jullie leren kennen: het ga jullie goed!

fam. Almajaresj